Vrijwilligers en leden van Fedactio Limburg stellen hun huis en keuken beschikbaar voor een gezellig etentje met u. Alleen is het hier wel de bedoeling dat u samen met de gastheer en gastvrouw het avondmaal klaarmaakt. Samen koken en daarna samen heerlijk tafelen. Leer Turks koken van ervaringsdeskundigen, ontmoet nieuwe mensen en bouw bruggen tussen verschillende culturen. Schrijf je in en Kookmee.
Van oktober 2022 t.e.m. eind februari 2023
U kunt zich inschrijven via het inschrijvingsformulier.
Een deelname kost €15/persoon
Kinderen en jongeren tot en met 12 jaar kunnen gratis deelnemen.
Golden Rose Limburg is een vereniging opgericht in 2008. We zijn lid van Fedactio en hebben dankzij onze werking een plaats ingenomen tussen de vele burgerlijke organisaties. Sinds 2022 zijn we gefuseerd met Vuslat Limburg, een andere vereniging onder Fedactio, en vanaf heden gaan we verder onder de naam Fedactio Limburg. Met een brede waaier aan activiteiten zoals workshops, lezingen en uitstappen richten we ons tot iedere burger. De focus van Golden Rose Limburg lag, en binnen Fedactio Limburg zal dat nog steeds zo zijn, op vooral de rol van vrouwen in de samenleving. Ons antwoord op de vraag wat de rol van vrouwen in onze samenleving is, is het volgende: de vrouw is het centrum van de samenleving. Mede dankzij onze werking ijveren we naar de (culturele) integratie, sociale cohesie en participatie van alle vrouwen aan onze samenleving.
Ingrediënten (4 personen)
Bereidingswijze
Was de aubergines. Snij aan één zijde een diepe snee van de ene kant naar
de andere kant tot ongeveer 1,5 cm van de rand. Doe het rundergehakt in een pan en laat het
losbakken. Rasp de ui en voeg deze bi
het gehakt zodat het zachtjes kaan meebakken. Voeg nadien de gepelde tomaten erbij en roer alles
goed door elkaar. Doe er 2 teentjes geperste knoflook, peper, zout, 2,5 eetlepels tomatenpuree bij
en blijf goed roeren. Als alles gaar
is voeg je er nadien de fijn gesneden peterselie bij. Giet zonnebloemolie in een pan en laat het
goed warm worden. Droog de aubergines af en doe ze in de hete olie, zorg ervoor dat beide kanten
goed gebakken zijn. Als alle kanten goed
gaar zijn doe je deze in een ovenschaal met de snee die je erin hebt gemaakt aan de bovenkant. Met
behulp van 2 vorken kun je die snee in de breedte open maken zodat je, als het ware, een bootje
hebt. Vul deze met de gehaktvulling
en giet nadien een beetje kokend water in de schaal. Afhankelijk naar u keuze kan u hier ook zout of
tomatenpuree toevoegen. Plaats het in de oven en laat het 20 tot 30 minuten hierin op 100 graden.
Eet smakelijk!!
Ingrediënten (4 personen)
Bereidingswijze
Was al je ingrediënten. Doe alle schoongemaakte en gesneden ingrediënten
bij elkaar in een kom, met uitzondering van de druivenbladeren en de citroenen. Meng dit tot een
compacte massa. Week de druivenbladeren
30 min in een schaal met water. Leg een druivenblad met de onderkant (ruwe kant) naar boven gericht
en het steeltje naar beneden gericht op een plank. Leg een ruime theelepel van het mengsel op het
druivenblad en rol dit strak in.
Vouw hiervoor eerst de onderkant van het blad naar boven en vouw daarna de zijkanten naar binnen en
rol de rest van het blad op. Leg de rolletjes strak langs elkaar in de pan. Vul de pan met water
totdat de rolletjes bijna onder water
staan. Pers de citroenen uit en voeg het sap toe aan het water. eventueel afdekken met een zwaar
bord om te voorkomen dat de rolletjes opengaan tijdens het koken. Laat de rolletjes op een zacht
vuurtje gaar koken in ongeveer 60
minuten. De Sarma is gaar op het moment dat het druivenblad zacht is. Eet smakelijk!!
Ingrediënten (4 personen)
Bereiding van het deeg:
Kneed de bloem met het ei en wat water tot een glad deeg. Bedek
het deeg met een natte theedoek en laat het een half uurtje rusten op een warme plek. Verdeel het
deeg in twee gelijke porties op een
met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een dikte van 2 mm. Verdeel het uitgerolde deeg in
vierkantjes van 3 cm.
Bereiding van het gehakt:
Snijd de ui in stukjes en bak dit samen met het gehakt in 2
eetlepels boter gaar. Breng op smaak met gehakte peterselie, zout en peper.
Bereiding van de manti:
Verdeel het vleesmengsel over de helft van de vierkantjes,
maak de randjes vochtig met water en plak de andere helft van het deeg erop. Druk de randjes goed
dicht! Kook de manti in zout water
totdat ze naar de oppervlakte komen drijven. Pers knoflook uit boven de yoghurt met een beetje zout
en klop dit goed door. Smelt 2 eetlepels boter en doe hier de rode peper of paprikapoeder bij. Laat
de manti uitlekken en doe ze in
borden. Giet hier de knoflookyoghurt over en dan een beetje van de gesmolten boter met rode peper.
Ingrediënten
Bereidingswijze
Bak de aubergines tot het vruchtvlees zacht wordt. Prak ze met een vork.
Voeg de citroensap, olijfolie, geperste knoflook, yoghurt en zout toe. Goed mengen, en garneren met
in dikke plakken gesneden tomaat,
paprika en olijven.
Ingrediënten (3 personen)
Voorbereiding
Doe de bulgur in een grote kom, voeg water toe en sluit de kom goed af,
zodat de tarwe het hete water goed kan absorberen. Let op: het water moet net boven de tarwe
staan.
Verwarm de olijfolie in een
pan en bak de ui goudbruin voeg dan de tomatenpuree, peper en zout toe. Meng het geheel. Doe er als
laatste een half glas water bij en meng tot een sausje.
Voeg dit toe aan de bulgur en sluit de
deksel nog even goed af zodat de
smaken goed worden geabsorbeerd.
Bereidingswijze
Doe de bulgur in een grote kom, voeg water toe en sluit de kom goed
af, zodat de tarwe het hete water goed kan absorberen. Let op: het water moet net boven de tarwe
staan.
Verwarm de olijfolie in
een pan en bak de ui goudbruin voeg dan de tomatenpuree, peper en zout toe. Meng het geheel. Doe er
als laatste een half glas water bij en meng tot een sausje.
Voeg dit toe aan de bulgur en sluit
de deksel nog even goed af zodat
de smaken goed worden geabsorbeerd.
Ingrediënten (10 stukken)
Bereidingswijze
Rasp de ui en de knoflook in een grote schaal. Voeg het gehakt en de
rest van de ingrediënten met wat zout toe en kneed dit goed door elkaar. Vorm er kleine balletjes
van en druk ze plat. Verwarm de
olie in een pan. Bak de kofte in 10 minuten gaar en bruin.
Ingrediënten (6 personen)
Voor het deeg:
Voor de vulling:
Bereiding van het gehakt:
Snijd de ui, paprika, peterselie en tomaat in kleine
stukjes. Doe dit in de blender. Voeg het mengsel van groente toe aan het gehakt. Voeg hierbij ook de
tomatenpuree en de zonnebloemolie toe.
Strooi het zout en rode peper over het gehakt heen. Giet het water bij het gehakt in de kom. Meng
alles in de kom met elkaar door te kneden.
Bereiding van het deeg:
Doe het meel, margarine, gist, zout, water, melk en suiker in een kom. Meng alle
ingrediënten door te kneden totdat het deeg een mooie ronde vorm heeft gekregen. Bedek het deeg (met
een zak of doekje) en laat het rijzen voor 30 minuten.
Bereiding van de lahmacun:
Neem bolletjes deeg en rol deze uit met een deegroller. Smeer wat van het gehakt over het
deeg heen. Laat de Lahmacun in een pizzapan of grill klaar worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Als
je geen van deze hebt, hoor je de pizza in
een voorverwarmde (elektrische) oven op 220 graden te leggen. De pizza is klaar wanneer de bodem en
zijkanten gaar zijn.
Ingrediënten (4 personen)
Bereidingswijze
Snij de aubergine en courgette over de lengte in dunne plakken. Heet
een laagje olie in een pan en bak de groente totdat ze een beetje bruin kleuren. Let op, dit gaat
heel snel.
Maak in een andere
pan de vulling. Snij een ajuin in kleine stukjes en fruit dit een beetje in olie. Pers de knoflook
en voeg dit bij de ajuin. Voeg daarna het gehakt toe en bak het gehakt krul. Voeg hierna een halve
lepel tomatenpuree en een halve lepel
paprikapuree erbij en meng dit met elkaar. Doe er een laagje water bij, niet teveel anders blijft de
vulling niet in de groenten zitten, en laat dit een paar minuten koken. Voeg als laatste de stukjes
paprika en de kruiden toe.
Neem de gebakken aubergine- en courgetteplakken en doe in elk laagje een beetje vulling en rol
dit op. Maak ze vast met een prikker.
Los een koffielepel tomatenpuree in een beetje water. Leg
de opgerolde groenten in een ovenschaal
en besprenkel de opgeloste tomatenpuree over de groenten heen. Liefhebbers kunnen er ook geraspte
kaas over doen. Doe de schaal in de oven voor ongeveer 20 minuten bij 200 graden.